Guardia Nueva - Instagram Guardia Nueva - Youtube Guardia Nueva - Facebook

Tango- och underhållningsorkestern

Guardia Nueva


Media

Media

Diskografi »

Skivor- och merchandise »

Foton »

Videon »

Tech rider / stageplan »

 

 

Recensioner

Janakkalan Sanomat 20.3.2013/RH:

Konserttiviikko päättyi upeasti
Guardia Nueva 15.3.2013
Janakkala

Guardia Nuevan kapellimestari Raimo Vertainen ja solisti Mari Palo intoutuivat valtapeliin tangossa. Takana oikealla bandoneonia soittava solisti Jonna Pirttijoki.

Janakkalan Musiikkipäivien konserttiviikko huipentui kahteen suureen konserttiin. Kokkolasta tullut tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nueva veti perjantai-iltana Turengin liikuntahallin täyteen. Ja oli aihetta, jopa Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Hannu-Ilari Lampila on nimennyt GN:n Suomen parhaaksi tango-orkesteriksi.

Musiikkipäivät oli satsannut kiitettävästi myös ulkoisiin puitteisiin; ilman valotekniikkaa ja loistavaa äänentoistoa ei liikuntahallista saisi konserttisalia. – Tosin JanIdolin loppukilpailussa äänentoisto takasi sen, että finalistien laulu paikoin hukkui orkesterin ylivaltaan. Mutta siinä kyse oli orkesterin omista mikrofonisijoitteluista.

Guardia Nueva otti todella yleisönsä. Lavalle kiipesi 16 muusikon joukko, naiset viuluineen ja harmonikkoineen näyttävissä punahehkuisissa iltapuvuissaan. Konsertin ensimmäinen tangontäyteinen osio oli kesympi, mutta jo siinä solistit, sopraano Mari Palo ja tangokuningas Matti Korkiala näyttivät taitonsa. Kumpikin myös omintakeisuutensa tulkinnoissa, jotka samalla toivat tuttuihinkin kappaleisiin jotain uutta. Merkittävä osuus on ollut myös teosten sovittajilla, jotka juuri tälle kokoonpanolle ovat tehneet omat sovituksensa.

Toisella puoliajalla päästiin jo pintaa syvemmälle. Kun Mari Palon tulkitsema Piazzollan sanaton Ave Maria -rukous soi ilmassa, koko kuulijajoukko tuskin hengitti. Mutta hetkessä se vaihtui raisuun saman säveltäjän Libertangossa Buenos Airesin katujen hehkuun. Toisella puoliskolla pääsi irti niin solistien kuin koko orkesterin hurja osaaminen. Orkesterin omalla tähtisolistilla, bandoneonia soittavalla Jonna Pirttijoella on myös kaunis, tumma lauluääni. Konsertissa soivat vuoroin sekä suomalaiset että argentiinalaiset tangot. Äänen ilon lisäksi silmän iloa tarjosivat soittajien valkoisiksi vaihtuneet asut. Kokoonpanon basisti ja muut miehet eivät silti jääneet värittömiksi.

Raimo Vertainen juonsi ja luotsasi joukkonsa taiten. Hän on rakentanut Guardia Nuevan loistavasti soittavista alan ammattilaisista.

 

Musiikkitalo 31.3.2012, konserttiarvostelu Helsingin Sanomissa:

Guardia Nueva soi uutta tangotaikaa

Hannu-Ilari Lampila, HELSINGIN SANOMAT

Kokkolasta on kotoisin Suomen paras tango-orkesteri, Raimo Vertaisen perustama ja johtama, 11-vuotias, 16-jäseninen moderni Guardia Nueva, joka hyödyntää Astor Piazzollan luoman tango nuevon ja sitä seuraavan tangoaallon jazzahtavasti kuohahtelevia rytmejä ja värikästä sointisäihkyä.

Neljä harmonikkaa ovat hypnotisoiva sykemoottori. Kaksi soittajaa osaa käsitellä taidokkaasti tangomusiikin alkuperäistä sielua, bandoneonia, jonka rytmipolte ja tunnevihlaisut antavat musiikille aitoa argentiinalaista säväystä.

Loistavat, rytmisesti ja soinnillisesti kekseliäät sovitukset toivat tangon taikaan konsertoivaa raikkautta, mikä virkisti myös vanhan ajan tangokaipuun ja suomalaisen tunteellisuuden ilmettä.

Angelika Klas hallitsee tangon paatoksen ja teatraalisuuden sangen suvereenisti. Mari Palon ja Jyrki Anttilanklassinen laulutekniikka auttoi tekemään tunneilmaisusta väkevää. Harmonikka- ja bandoneontaituri Jonna Pirttijoki vaikutti laulajana lähinnä lahjakkaalta amatööriltä.